Miért vált ki ellenkező hatást a gyors fogyókúra?

A fogyásnak rendkívül egyszerű a képlete: ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe, akkor a testünk kénytelen felélni a raktárait és a nem kívánatos kilók szépen leperegnek rólunk. 

Az elképzelés és a valóság azonban sokszor nem kerül átfedésbe egymással, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan mi és honnan tűnik el. A gyors fogyókúra ütemével a szervezet nehezen tud lépést tartani, a drasztikus tápanyag megvonást pedig egyfajta vészhelyzetként éli meg. Ilyenkor olyan energiaforrást keres, amiből gyorsan nyerhet kielégülést, ez pedig jellemzően nem más, mint az izmaink legfőbb alkotóeleme, a fehérje. Mivel a zsír sokkal ellenállóbb szövetet alkot, ezért lelkes fogyókúrázóként sajnálattal tapasztalhatod, hogy ez az utolsó, amitől meg akar válni a test. A táplálékbevitel minimálisra csökkentésével nem támogatod, hanem inkább akadályozod a fogyásod, és az egészséged szempontjából sem túl szerencsés, ha megfosztod magad a létfontosságú tápanyagoktól. Az Atkins diéta, a tojásdiéta, a böjtkúra és más gyors fogyókúraként elhíresült módszer sem alkalmas arra, hogy elérd a vágyott alakot, hiszen, ha sikerül is lefogynod, az izmaid fognak először eltűnni rólad, nem pedig a hurkák és az úszógumi.

A gyors eredmény helyett, inkább arra törekedj, hogy egy hosszútávon is tartható, személyre szabott életvitelt alakíts ki magadnak, ami örömet nyújt számodra a mindennapokban. A vitaminok, ásványi anyagok és egyéb étrend-kiegészítők rendszeres használata remek támogatást nyújt a terved megvalósításában.

Keresés